Sunday, 2 October 2016

Anak sakit dan pengalaman

PART II

Jika ingin bercerita tentang pengalaman anak sakit, Aniq Raheel banyak memberikan mommy rasa itu. Rasa gusar, gundah dan mendebarkan. Daripada masalah matanya membawa kepada jangkitan Rotavirus.

Kerana itu, paling takut apabila berdepan dengan Aniq. Berdepan dengan dia dalam keadaan tidak sihatnya.

Dan kerana itu juga, apabila mendapat tahu virus cirit muntah yang dibawa oleg Akif sampai ke Aniq pada malam selepas Akif ditahan, mommy tidak dapat lelapkan mata walau sesaat. Lebih-lebih lagi apabila Aniq terpaksa ditahan di NSCMCH.

Seriau rasa apabila daddy beritahu Aniq muntah lebih sepuluh/sebelas kali ditambah dengan cirit....

Selepas berjaya proses pemindahan Aniq ke CA, perkara pertama Dr Chin tanyakan adalah mengenai Ritavirus.

Ya, mommy ceritakan bahawa Aniq memang ada sejarah hidapi Rotavirus ketika usinya mencecah hampir dua tahun. Lima hari dia di HTJ. Demam tak pernah surut dadi 38-39 darjah celcius hingga palet darah tidak di paras yang baik sehingga perlu ditempatkan di hadapan kaunter nurse bagi membolehkan pemantauan rapi.

Dan ketika itu, antara kuat dan tidak, mommy yang baru saja mengandungkan Ruhee sebulan lebih, tetaplah gagahkan diri, bersengkang mata demi kesayangan mommy. Dan kerana insiden itu jugalah, Ruhee dan Akif mommy genapkan vaksin tambahan termasuk vaksin Rotavirus.

Syukur, selepas Dr Chin membuat ujian spesimen terhadap najis tiga beradik itu terutama Aniq, mereka bebas daripada virus berbahaya itu.

Paling disukai dengan Dr Chin iaitu Dr Paed CA adalah ketelitian beliau menjalankan pemeriksaan terhadap kanak-kanak. Rawatan dan cara kerjanya sangat terperinci dan agak cerewet. Mana tidaknya, budak dua orang itu sentiasa on drip sehingga Dr kata ok dan boleh off.

Memang teliti waima sekiranya membawa anak-anak pemeriksaan bulanan. Pun begitu sehingga daki di celah jari baby pun ditegur.

.....

Itu antara pengalaman yang boleh dikongsi. Bahayanya muntah dan cirit dikalangan kanak-kanak dan ia boleh berjangkit.

Dan sebenarnya, Rotavirus juga boleh dihidapi sekiranya anak-anak mengambil vaksin tetapi peratusnya rendah. Bayangkan sekiranya tiada vaksin?

Berbeza, memang berbeza. Aniq mengambil masa lama untuk pulih berbanding Akif. Hanya dua botol air dan selepas itu pemantauan dalam wad kerana usianya yang masih baby. Aniq? Sangat lemah keadaannya pada hari pertama dan kedua selepas dijangkiti. Susut dan pucat.

Maka, tepuk dada, tanya hati. Orang kata cegah itu lebih  baik daripada rawat.

Ya, Allah, peliharalah anak-anakku daripada segala penyakit berjangkit, bala bencana, kemudaratan dan peliharalah mereka dengan rahmat Mu.

Tamat../

No comments:

Dato’ Seri Mohamad Hasan