CLICK & ENJOY

Friday, 4 September 2015

Pergi Tak Kembali

Benar kata Allah, apabila Jadi kataNya, maka Jadilah....

Tidak pernah diduga apatah lagi disangka, akhirnya makcik Zalinah Salim atau nama manjanya Ros, pergi menemui pencipta.

2 September 2015,
Hari Rabu, kembali bekerja selepas bercuti panjang sempena Merdeka dan hal keluarga. Kebetulan, tidak ke pejabat, punyai kerja luar di Putrajaya. Memandangkan coverage di kawasan tempat bertugas tidaj baik, jadi tidaklah membelek whatsapp dan media sosial lain.

Elok saja selesai kerja, emak telefon menangis beritahu makcik dah meninggal. Menggigil badan, kejang lutut mendengar kerana ia bukan berita yang disangkakan. Mana tidaknya, makcik tidak sakit apatah lagi terlantar.

Namun, Allah itu Maha Mengetahui dan Dia jugalah yang Merencana kehidupan hambaNya. Arwah makcik menghembuskan nafas terakhir tiba-tiba selepas sesak nafas. Walaupun sempat di bawa ke hospital Jasin, tetai bila ajal tiba....

Jika hendak diceritakan, bermuka surat mahu dikisahkan kerana arwah makcik dengan saya bukan siapa-siapa. Arwah adik keempat emak. Memandangkan emak anak pertama, saya adalah cucu dan anak buah pertama sebelah emak. Jadi, boleh kalian agak rapatnya saya dengan arwah makcik.

Arwah seperti emak saya. Arwah tidak ditakdirkan punyai anak perempuan. Dari kecil saya sudah terbiasa dengan arwah. Sampaikan emak pernah lepaskan saya mengikut dua lagi ibu saudara untuk bermalam di rumah arwah.

Sehingga besar dan apabila saya mula bekerja di Seremban, saya menumpang rumah arwah. Seronok. Masakannya sedap. Rumahnya sentiasa kemas dan bersih walaupun punyai tiga anak lelaki. Saya selalu puji arwah depan emak sebab arwah ibu yang hebat, berjaya didik anak-anak lelakinya berdisiplin, pengemas dan pembersih.

Saya cakap, kalau orang yang tak kenal arwah, tentu orang akan ingat arwah mempunyai ramai anak perempuan.

Arwah mulutnya bising sama macam emak. Jika emak bertandang ke rumah saya di Seremban dan jika saya bekerja, rumah arwah di Senawang menjadi kujungan emak. Sambil-sambil itu, emak akan bawa dua anak saya. Arwah pula, bila tahu tetamu nak bertandang, bermacam hidangan disediakan.

Kek coklat kukus hidangan wajib bila tahu Aniq nak datang. Kek coklat nekcik sedap, kata Aniq. Bila dah selalu bertandang, Aniq dan Ruhee dah pandai minta permainanlah, kek lah, nak mandilah sebab bilik air rumah nekcik besar, katanya. Arwah pula memang sukakan budak-budak.

Apa tidaknya, kerjaya arwah sama seperti emak, mengasuh anak orang dan arwah pakej sekali sebagai guru mengaji. Arwah memang sukakan Ruhee, anak kedua saya. Selalu arwah cakap Ruhee comel, geram dan arwah sempat betemu anak ketiga saya, Akif dan sempat siapkan Akif ketika saya sibuk. Masa itu, arwah beraya di rumah Muar.

Bukan itu saja, arwah memang serba boleh. Itu kelebihan yang dihadiahkan Allah kepada arwah. Selain menjadi surirumah sepenuh masa sejak dulu dan sejak beberapa tahun lalu, arwah menjaga suaminya yang lumpuh separuh badan akibat strok. Arwah juga pandai menjahit dan jahitannya sangat kemas dan cantik malah pandai mengaji dan berzanji.

Kali terakhir bertemu arwah adalah Ogos lalu, akhir Syawal. Ketika itu saya, suami dan anak-anak beraya di rumahnya. Seperti biasa, bila betandang ke rumahnya, dari jam 12 tengah hari boleh jejak sampai pukul enam petang. Masih kekal diingatan, arwah sediakan pelbagai juadah, dari kari ikan ke telur dadar ke tempoyak ke sayur goreng sampai bubur dan kek coklat kukus. Siap tapau lauk bawa balik.

Terlalu banyak memori tercipta. Suami pun begitu. Katanya, arwah adalah ibu saudara yang rapat dengannya. Barangkali mereka kenal sejak sebelum kami berkahwin. Saya nampak, suami selesa berbual dengan arwah. Mungkin arwah pandai membawa topik perbualan walaupun ia kadang-kadang gosip. Hmmm hilang seorang teman gosip saya.

Memang ada rasa terkilan dalam hati kerana tidak berpeluag menatap wajah terakhir arwah. Elok saja setapak saya melangkah masuk ke rumah nenek, wajah arwah sudah dikafankan. Saya redha. Syukur, rezeki suami masih ada kerana peluang kedua adalah di tanaj perkuburan.

Sayu hati melihat jenazah diusung pergi. Pergi ke tempat tinggal hakiki. Pergi buat selamanya. Pergi meninggalkan kenangan mendalam dalam diri. Sesungguhnya, Allah lebih sayangkan arwah. Mengambilnya kembali tatkala umur menjangkau 53 tahun.

Mungฤทin itu saja cara untuk arwah berehat daripada terseksa dengan batuk-batuk yang dihidapinya hingga hilang suara. Berehat dari dunia fana yang penuh pancaroba dan berehat daripada lelah dipermainkan manusia sekeliling.

Semoga arwah makcik ditempatkan bersama roh golongan  beriman. Andai kita punyai jodoh dan rezeki, bertemu lagi kita di syurga kelak.

Al-Fatihah

Wednesday, 26 August 2015

Sejenak Bersama Vaksin

Barangkali ada yang berpendapat, tidak perlu memvaksinkan anak-anak kerana sudah menerima susu ibu. Tetapi bagi saya, walaupun anak-anak saya diberikan susu ibu sehingga mencapai usia dua tahun, saya tidak pernah lupa untuk memvaksinkan mereka dengan vaksin yang diwajibkan KKM dan juga dua vaksin tambahan.

Akif Raheel, menerima vaksin agak lewat kerana kekangan waktu. Itupun saya dah risau sangat sebab vaksin sebulan tak ambil sampai usianya dah menjangkau tiga bulan.

Hingga akhirnya, Akif Raheel dijangkiti batuk dan selesema. Lantas, terus bertemu Paed, Dr Chin dan buat apa yang patut. Alhamdulillah selepas menerima ned daripda Paed Dr Woo, batuk berkahaknya semakin berkurangan. Vaksin sebulan pun dah selesai.

Kenapa saya mengambil vaksin tambahan? Mungkin kerana pengalaman, apabila Aniq jatuh sakit. Rotavirus, buatkan saya fobia mahu bermalam di hospital. Selepas lahirnya Ruhee Ayra, dengan adanya sejarah itu, terus saya wajibkan vaksin untuk Rotavirus.

Kemudian, saya terbaca dan diberitahu mengenai bahaya pneumonia dikalangan kanak-kanak. Ibu mana tidak risau? Justeru terus saya wajibkan Aniq Raheel dan Ruhee Ayra mendapatkan vasin pneumococal.

Alhamdulillah, Aniq Raheel sempat diberi vaksin itu kerana usianya di bawah lima tahun ketika itu. Ruhee pula dua vasin tambaan itu diambil sejak usianya tiga bulan. Saya cuma percaya dengan kata-kata, cegah lebih baik daripada mengubati.

Memang vaksin tambahan itu agak mahal. Kerana itu, duit saya dan suami tidak ke mana. Memang untuk anak-anak terutama bab pendidikan dan perubatan mereka.
apapun, semoga anak-anak sentiasa dilindungi Allah daripada kemudaratan, kesengsaraan dan kesakitan.

Kisah Anak

Cerita tentang Ruhee pula. Kini sudah pun menjangkau usia dua tahun sepuluh bulan lebih. Jika ikut tahun, sudah mencecah tiga tahun. Si comel mommy yang kian membesar dengan jayanya walaupun kenit saja.

Anak gadis yang sudah pandai memilih, memberontak, bertanya itu ini dan mula belajar berdikari. Cuma satu saja yang masih membuatkan dia "the only baby girl" apabila masih mahu tidur di bawah ketiak mommy dan masih memerlukan mommy untuk memenuhi permintaannya.

Si kerinting dan si pelat mommy ni sekarang dah pandai bermain kata. Dah tahu nak ajak jalan-jalan dan dah tahu rindu atok mak bagai. Kaki gaduh? Lebih lasak daripada abangnya, Aniq.

Kahinet TV pun dia boleh panjat. Menyepah pandai, mengemas makan tahun nak buat dan akhirnya, abang juga kemaskan semua mainan yang disepah.

Sangat kegadisan apabila berhias. Kena ada bag dan kacamata. Tidak lupa semua perkakas menulisnya. Tetapi sayang, tak suka sikat rambut. Berbedak jauh sekali. Hahaha neutral beauty kononnya. Apapun yang penting, moga Ruhee sentiasa dilindungi Allah dan ditemani para malaikat. Menjadi anak yang solehah seperti namanya, Ruhee Ayra, Jiwa Yang Alim.

Mommy always love you darllll

Monday, 24 August 2015

Lahirnya Muhammad Akif Raheel

Betul kata orang, setiap kelahiran bagi setiap anak memang akan ada bezanya walaupun sedikit. Walaupun antara Aniq dan Ruhee tidak terlalu beza terutama jangkaan bersalin, tetapi tidak kepada Akif.

Seperti Aniq dan Ruhee yang kononnya keluar seawal minggu 36-37, makanya Dr Intan pun menjangkakan perkara sama berlaku pada Akif. Jadi jangkaan tarikh si kecil ni keluar adalah pada 27 April 2015, awal dua minggu daripada tarikh bersalin sebenar pada 18 Mei 2015.

Hendak dijadikan cerita, mommy ni pun ambillah cuti awal. 21 April ambil cuti dah huhu. Tapi sampai ke 27 tak beranak juga. Serah diri kat Dr Intan. Bukaan dah 1cm jadi kata Dr jalan dah ada jadi dia sarankan MC. Tak boleh dah nak travel Sbn-Kl.

Logiknya, anak ketiga ni cepatlah bukaan tu membuka. Tapi tidak. Sampailah ke 6 Mei, check up seterusnya masih belum buka. Si Akif pula membesar dengan siht dlm perut mommy. Dah 3.45kg. Dr kata ini kalau tunggu mahu kena czer. Lagipun medical report sebelum ni, mommy memang akan alami kesukaran nak bersalin normal sebab tubuh badan kecil.

Bukaan cek dan 2cm. Dr bagi esok lusa bersalin dan kalau tak, datang balik 8 Mei. Memang tidak ada tanda nak bersalin. Sakit-sakit biasa saja. Sudahnya 8 Mei datang balik jumpa Dr Intan. Eh terus ke labour room seperti yang disaran Dr Intan. Masuk labour room, beritahu nurse nak makan dulu hahaha padahal dah seram sejuk.

Dah siap makan, poopoo, naik balik labour room dan bersiap-siap nak beranak kononnya. Siap pasang ctg dan landing atas katil. Dr Intan masuk, check bukaan, tapi masih 2cm. Dr cakap hold bersalin hehe... nasihat banyakan jalan-jalan tapi dia minta pakai lagi ctg sebab nak tengok keadaan Akif. Dr pun keluar dari labour room.

Berborak kencang dengan daddy masa tu. Tiba-tiba Dr Intan masuk balik tergesa-gesa dan cakap "something not good" "bad sign".... daddy dah cuak dan mommy pula pelik. Tanya kenapa. Dr cakap jantung baby lemah. Dr dan nurse pusing-pusingkan mommy dan gerakkan ctg nak bagi dengar jantung baby.

Dr terus ambil keputusan induce. Terus je pecahkan ketuban dan masuk air. Mommy redha dengn keputusan Dr Intan sebb tahu dia cekap dan berpengalaman. Alhmdulillah, pukul 10am lebih pecahkan ketuban, nampak gesaan sakit tu jam ke jam dan ini bermaksud bukaan berlaku dengan baik.

Dalam pukul 12 lebih macm tu, mak dengan ayah sampai. Mak dapat masuk labour room. Dr Intan kasi hehe sebab daddy tak ada. Dr Intan pun ada dan adalah dia buat urutan vagina. Memang sakit tapi demi unborn baby, mommy tadah je. Lagipun mommy dah biasa dengan cara kerja Dr Intan. Alhamdulillah, beliau sangat profesional dan efektif.

Memang betul kata Dr Intan, bila buat urutan tu terus gesaan makin cepat. Seperti sebelum ini, tiada bius hanya minta gas apabila bukaan dah menjangkau 7cm sebab sakit nak bersalin tak mampu nak tahan lagi.

Elok saja jam 2.13pm macam tu, dengan berbels kali kott teran, lahirlah si comel mommy Muhammad Akif Raheel. Yang Beriktikad dan Cerdik & Berani.

Berbelas kali meneran tanpa penggunaan vacuum mahu pun forcep. Berbelas kali meneran kerana Akif mempunyai berat 3.45kg. Hehehe memang berat yang tak tertanggung si mommy yang kecil ini.

Disebabkan itulah, dalam jangkamasa 10-15 minit apabila bukaan sudah 10cm, bermacam posisi mommy diminta buat kerana kesukaran nak mengeluarkan si comel nan sorang ni.

Akhirnya, Dr Intan ambil keputusan untuk episiotomi. Tak kisahlah, asalkan semua selamat dan yang penting mommy dapat melahirkan Akif secara normal kerana jika nak diikutkan, dengan berat yang semangat tu, pembedahan lebih mudah. Dr Intan pun dah pesan, memang agak sukar nak bersalin  normal tetapi beliau positif bahawa mommy boleh.

Hasilnya, alhamdulillah mommy dan Akif selamat dan dipermudahkan urusan kami olehNya.

Begitulah ceritera bersalinkan Akif. Sakit yang lain daripada dua di atasnya. Tetapi itulah sakit nikmat yang sekejap saja dilupai seorang ibu. Walaupun anak ketiga itulah petama kali merasai berpantang dengan luka epi dan memang penjagaannya 1001% terbaik hahaha... seram kot kalau terbuka jahitan tu.

Moga Akif Raheel menjadi anak soleh, cerdik, elok akhlak dan rajin beribadah ke jalan Allah. Semoga anak-anak mommy sentiasa dalam rahmat Allah.

๐Ÿ˜Š

Thursday, 20 August 2015

Bila sudah terungkap

Bila hati telah mati
Yang tinggal hanya jasad
Tanpa rasa.
Bila akal telah terhenti
Yang tinggal hanya otak
Tanpa waras.
Begitulah andaian hidup
Tidak selalunya cerah
Pasti menyusul gelap
Dalam terang
Hadir tanpa diundang
Pergi tanpa dipaksa

Monday, 17 August 2015

Hati Mati

Bukan satu yang mustahil dalam hidup seseorang sekiranya dugaan datang bertalu. Jika memang bukan salah diri, diamkan saja kerana ia sudah memadai. Kata-kata yang keluar dari hati yang panas seringkali menjadikan keadaan semakin panas dan boleh mengganggu gugat keharmonian hidup.

Bagaimanapun, sampai bila? Sampai mati, barangkali.

Dua perkara yang paling memualkan dalam menjalani hidup bermasyarakat ini adalah berdepan dengan fitnah dan mengungkit perkara lepas. Alangkah baiknya jika tuduhan itu mempunyai bukti sahih lagi jelas bukan hanya mengadu domba dan mencanang dengan kata-kata "semua orang tahu...."

Sama seperti membantu manusia di muka bumi ini. Tidak perlu menjadikan pertolongan itu sebagai landasan untuk ke syurga kiranya pertolongan itu nanti diungkit dan dibangkit kembali apabila bersengketa. Pertolongan menjadi lebih mulia sekiranya tidak mendambakan balasan walaupun sebaris ucapan terima kasih.

Tersentap apabila disembur dengan sindiran dan kata-kata lahar lantas terus mendoakan yang buruk. Adakh itu tanda bahawa diri sudah terlalu tua untuk menerima teguran dalam sindiran? Atau diri terlalu bangga dengan kehormatan yang dipegang sehingga menganggap orang keliling hanya zarah tak berguna.

Kata orang menegur biarlh beradab dan kata orang lagi paku dulang paku serpih.

Kepada yang merasainya, nasihat paling mudah ialah berdim diri walaupun tahu seantero dunia sibuk mencanang kerana kata bijak cerdik, berdiam tidak bermakna kalah. Memang ia sukar tetapi cubalah dan paksalah diri.

Bahagianya, kekurangan yang dikompangkan dijadikan landasan untuk hidu bahagia kerana dengn adanya teguran kasar itu, membolehkan kita membetulkan diri dan kembali kepada yang lebih positif.


Sekian, wassalam
๐Ÿ˜‰

Wednesday, 29 July 2015

Akhirnya...

Alhamdulillah. Akhirnya berjaya juga menjengah blog yang kian berhabuk dan penuh debu ini. Sejak Mac lalu, langsung tiada keinginan nak menulis di sini. Bukan sibuk atau kehilangan idea cuma malas dan lebih-lebih lagi tengah sarat mengandung.

Kini, unborn baby pun sudah selamat dilahirkan pada 8 Mei lalu tepat jam 2.13 petang, hari Jumaat yang indah. Lahirnya Muhammad Akif Raheel, anak ketiga dan anak lelaki kedua mommy dan daddy, melengkapkan kehidupan rumah tangga kami.

Syukur, semuanya berjalan lancar walaupun kelahiran Akif yang paling mendebarkan hati mommy kerana beratnya yang mencecah 3.49kg, lari daripada tarikh jangkaan lahir kerana jika ikut sejarah kelahiran Aniq dan Ruhee, keduanya selamat keluar pada minggu ke 36/37.

Disebabkan Akif yang semakin sihat sepanjang dalam kandungan, makanya Dr Norintan Zainal Shah menasihatkan mommy untuk bersalin pada 8 Mei dan tidak perlu tunggu EDD iaitu pada 18 Mei.

Apapun memang bersyukur kerana semuanya selamat dan Dr Norintan, seperti biasa memang seorang yang positif dan kreatif dalam menjalankan tugasnya sebagai O&G.

Kini Akif Raheel sudah berusia dua bulan lebih dan masih belum divaksin sebab sibuk beraya hehe begitu juga mommy terpaksa tunda date appt sebab sibuk beraya.

Jumpa Paed dan O&G masing-masing hujung bulan nanti ye ๐Ÿ˜†

Thursday, 26 March 2015

EHEM ;O


Wahhh banyaknya sarang labah-labah dalam blog anakacuk. Sibuk! Sangatlah .... Hmm banyak perkara nak update ni. hishhh cerita lapuk tapi nak juga update. Cuma satu-satulah.

Apapun hari ini kita layan lagu ehem ehem...