CLICK & ENJOY

Tuesday, 25 June 2013

Haid datang ketika menyusukan bayi


 
mommy dan anak daranya

Segelintir ibu yang baru habis pantang dan masih menyusukan bayinya, sudah didatangi 'sahabat' baik. Sama ada dalam temph empat bulan, lapan bulan atau paling lama dua tahun.

Mengikut pengalaman sendiri, ketika melahirkan Aniq Raheel haid tidak datang hampir setahun walaupun saya tidak menyusukan Aniq secara eksklusif. Bagaimanapun keadaan berubah tatkala melahirkan Ruhee Ayra, di mana dalam tempoh lapan bulan, dengan memberi susu badan secara eksklusif, akhirnya 'sahabat' saya datang berjumpa.

Mungkin terlalu rindukan saya lertu :P Awalnya, ingat saya mengandung anak ketiga. Seriau juga, yelah, mana tahu kan kan... Tiba-tiba rasa loya, mabuk-mabuk bagai. Jumpa Doktor Gill (Doktor yang biasa jumpa, kenal lama hehe) cek suhu bada 39'c. 

Terkejut juga sebab saya tak rasa pun demam. Terus dia cakap, u pregnant tak? Saya dengan yakin jawab mustahil sebab saya susukan anak.

Alhamdulillah hehe memang mustahil cuma yang datang ialah 'sahabat' lama saya. Tetapi, sekiranya ditakdirkan saya mengandung, tak cukup tapak tangan satu peta JDT saya tadahkan. Mestilah kena senyum, berita gembira, Ruhee nak dapat adik dan saya hampir mencapai kuota anak-anak hehehe....

Persoalannya ialah, bagaimana haid boleh datang WALAUPUN saya sedang menyusukan Ruhee secara eksklusif????

Alaaaa yang paling tak best sebab period datang ialah, puasa tak boleh penuhlah tahun ni huhu ... Tak apa Azlin, kena redha okay :P 

Meh sini, berkongsi ilmu berhubung tajuk asal entri ini :-
 
The Exclusive Breastfeeding method of birth control is also called the Lactational Amenorrhea Method of birth control, or LAM. Lactational amenorrhea refers to the natural postpartum infertility that occurs when a woman is not menstruating due to breastfeeding.  

- Kellymom

Haid selepas bersalin lazimnya datang atas beberapa faktor

 
1-berapa kerapkah bayi menyusu?

(makin jarang menyusu, makin tinggi kebarangkalian untuk kembali haid)
 
2-berapa kerap bayi menyusu menggunakan botol?
(kekurangan rangsangan dari hisapan bayi di payudara menyumbang ke arah kembali haid)

3- adakah bayi menghisap puting tiruan?
(puting tiruan menyebabkan bayi kurang menyusu kerana selesa)

4- berapa lama bayi tidur pada waktu malam?
(lebih panjang bayi tidur, kurangnya pengeluaran susu (expressed milk), tinggi kebarangkalian untuk kembali haid)

5- adakah bayi telah diperkenalkan dengan makanan pejal?
(start solid food, bayi akan kurang menyusu sebab dah kenyang)

Jika ibu menghadapi perkara yang disebutkan itu, kebarangkalian untuk datang haid adalah tinggi.

- Breastfeeding frequency and total amount of time spent breastfeeding per 24 hours are the strongest factors leading to the return of fertility: a mother is more likely to see the return of fertility if baby's nursing frequency and/or duration is reduced, particularly if the change is abrupt.
- In some populations, research has shown that night nursing slows the return to fertility.
- One study showed that mothers who were separated from their infants (but expressed milk to provide 100% breastmilk for baby) had a higher pregnancy risk (5.2%) during the first 6 months (Valdes 2000).
- The introduction of solid food can also be a factor in the return of fertility. Once baby starts solids (if mom's cycles have not returned), the natural period of infertility may be prolonged by breastfeeding before offering solids, starting solids gradually, and not restricting nursing. - Kellymom
~~~ Apapun, ia berbalik kepada tahap hormon setiap individu... Semua berbeza walaupun secara fizikalnya sama. Jadi, kalau tak datang, tunggu dia datang. kalau dah datang, hati-hati.. kesuburan anda dah kelihatan hehe ~~~

3 comments:

Cik Dayah said...

Tu la, saya pon baru hari datang after genap 4 month umur anak saya. Rasa memang dah cukup eksklusif da..hihihihi..Kena hati-hati la lepas ni..hehe

Putri Jaafar said...

66hari baru darah saya berhenti. 3hari darah berhenti lepas tu.saya ingat dah habis. Rupanya hari 70 datang lagi. selama 7hari.agaknya datang haid kot. Sangat awal. Sedangkan saya memang menyusu badan...

Wan Norhidayah said...

Sy dh lhirkn 4 org ank.. Sblm hbis pntg hri ke 35-40 msti sy akn period...drah nifas slme 20 hri...wlupon sy fully b/f kpd bby sy... Huhuhu...lpas period hti2 la...msti subur.... Haahaahaa