CLICK & ENJOY

Tuesday, 24 July 2012

Ramadan 1433 Hijrah

Tahun keempat berpuasa sebagai seorang isteri dan bermakna sudah empat tahun Daddy kembali mentaati gama fitrah (Islam). Sayangnya permulaan Ramadan tahun ini, Daddy dimasukkan ke hospital pada malam Ramadan (Jumaat) kerana serangan gastrik dan demam yang teruk. Dua hari di wad dan dua hari jugalah dia sedih sebab tidak dapat berpuasa terutama untuk meraikan 1 Ramadan 1433 yang jatuh pada tarikh ulangtahun ke 46, 21 Julai 2012.

Mommy pula, selama dua hari bersahur dan berbuka keseorangan di rumah. Masak pun ala kadar saja malah lauk untuk sahur dua hari sama saja. Setakat nak isi perut seorang ni, malas nak fikir masak memasak sangat. Alhamdulillah semua berjalan lancar, Daddy pun dah balik Ahad petang dan Isnin bermulalah perjalanan puasanya untuk tahun ini. Kesian dia baru tinggal dua hari dah risau pasal ganti puasa hehehe... Pengalaman tu Daddy :) sakit tak apa, jangan buat-buat sakit kan.

Menu yang mudah untuk Mommy pada hari pertama bersahur hanya sambal tumis cair dan telur mata kemudian untuk berbuka menu yang sama saja cuma ditambah kobis bunga dan lobak digoreng dengan sos hoisin.

Menu hari kedua, masih mendung sebab berbuka seorang diri. Sahur tetap dengan sambal tumis cair (last makan) dan ikan masin... (sadiskan!) Untuk berbuka pula, Mommy masak bawal masam manis, sup cendawan dan telur dadar. Baru rasa semangat memasak mula datang sebab hari kedua Daddy dah keluar :)

Menu hari ketiga, khas untuk Daddy hehehe dah nama Hariz Ramesh Pillai, jadi menunya kari ayam, sayur goreng capcai dan telur dadar. Jadilah untuk kami berdua makan. Daddy belikan sekeping murtabak untuk santapan berbuka juga, syukur kenyang juga. Lagipun perut kami berdua memang kecil je nak masak dan beli banyak-banyak pun buat apa, bazir. Kalau rasa nak makan lepas terawikh, ada je biskut, cokelat, milo, dan macam-macam lagi makanan sampingan di dapur kan hehehe

Menu hari keempat, untuk sahur tadi Mommy buat nasi goreng atas permintaan daddy. Untuk berbuka pula tak tahu lagi sebab big boss tak telefon lagi beritahu nak makan apa... :)

Untuk solat terawikh alhamdulillah dapat dilaksanakan berimamkan Aniq hehehe... Jemaah surau/masjid dah balik dari solat, Mommy masih belum habis lapan rakaat. Aniq? Hmmm biasalah dia, macam-macam dia nak, sekejap susu, sekejap berak sekejap itu sekejap ini. Mungkin dia bosan sebab tak ada kawan. Tak apa ekh Aniq, tahun depan dah ada kawan kan hehehe

Aniq alhamdulillah, sewaktu berbuka puasa tak ada sangat dia mengacau. Tonton je TV tu. Lagipun dapur dan bahagian depan rumah (sempadan) memang dipagarkan senang :) Dah jadi habit dia, boleh berdiri dan bertanya itu ini di pagar saja dan kalau dia tengok Mommy dia sibuk bebeno kat dapur, dia pun pergi ke depan. Comel laaa Aniq nih!!! Tapi.... ikut mood dia jugalah. Kalau dah dia nak juga masuk dapur, berguling ler dia kat situ melalak hahahaha

Tahun ini harapan Mommy nak puasa sampai habis Ramadan. Almaklum tengah mengandunglah dapat puasa penuh. Alhamdulillah kandungan okay dan baby Rani dalam ni sangat comel dan baik saja sepanjang Mommy dia berpuasa. Teruskan tingkah laku yang baik itu okay baby.

~~~ Kumengharapkan Ramadan kali ini penuh makna agar dapat kutempuhi dengan sempurna...~~~

Friday, 20 July 2012



Selamat menyambut Ramadhan dan semoga diberkati Allah
Dari kami:
Azlin
Hariz
Aniq

Thursday, 5 July 2012

Enam bulan



Pejam celik (ulang dua kali hehe) dah enam bulan unborn baby dalam tummy ni. Alolololo rasa-rasa macam girl sebab pengalaman masa mengandungkan Aniq dulu lain dari yang baby Aniq ni. Masa Aniq dulu, perut mommy diibaratkan padang rugby (mmg berangan nak anak lelaki pandai berugby! LOL) krong krang krong krang kaki tangan punggung dia mencucuh-cucuh dinding perut. Sampaikan mommy selalu juga ler jentik dia sebab agresif sangat sampai nak tidur pun tak sempat (propa lertu!) Alaaa kalau korang tak percaya, percayalah... Senang je, tengok je si Aniq sekarang ni? ekekekeke bukan saja comel tapi haishhhhh lasak yang amat. sebiji ikut mommy masa kecil!!!! Maka dengan itu, sepanjang 38 minggu mengandungkan dia dulu, begitulah perangai anak bujang mommy tu.

Tapi untuk kedua kali ni, keadaan lembut sikit. Terkawal.. hehehe Bukan sebab memang teringin nak baby girl cuma, memang kenyataan ia berbeza. Yang ni rasanya confirm follow his/her daddy footsteps. Alalalala memang sweet sangat sekiranya baby girl ikut daddy sebab sopan santun dan lemah lembut serta baik budi. Haip haip!!! mommy pun ada ciri-ciri tu cuma tambahan ciri lasak+ganas+panas je macam abang Aniq ekekeke tapi penyayang kan kan pun macam Aniq...




Disebabkan mahu Aniq menjadi biasa dengan unborn baby, mommy memang setiap hari suruh Aniq dan pujuk Aniq supaya cium my tummy sambil beri salam, kiss, nyanyi dan macam-macam lagi. Sampaikan satu hari tu baby excited, abang di luar, dia di dalam dan mungkin dia geram dengar abang bebel2 dengan dia jadi baby pun memulakan aksi manjanya dengan mencuit-cuit abang dengan siku dan kakinya. Abang Aniq terasa tu sebab dia leka duk baring dengan pipi gebu dilekapkan ke perut. Terkejut Abang Aniq!!! hahahaha Firasat mommy mengatakan Aniq tahu dalam perut ada baby, tu je... hehe nasib tak ditanya macam mana baby tu datang ke kan!!

Sekarang dapatlah kiranya merasai pengalaman mengandung kedua dengan anak pertama yang sudah besar. Kalau dulu main perut sorang-sorang sekarang ada gang. Baby dalam ni pun memang selalu over excited kalau dengar suara abang. Serius ni!!! macam pelikkan tapi mungkin dia tahu dan yelah kan semua kerja Allah. Rasa untuk mereka kita sebagai orang dewasa takkan faham tapi antara mereka akan faham.

*pic: googled


Alololo comel abang Aniq ni lerrr


~~~ Baru dalam perut belum keluar abang Aniq dah terlebih excited.. Harap berkekalan ye rasa 'abang' tu hehe ~~~