CLICK & ENJOY

Wednesday, 30 May 2012

Bila Cuti Sekolah

Bila musim cuti sekolah, perkara yang sentiasa diingati adalah pulang ke kampung. Dulu masa kecil, pantang cuti sekolah menjengah, mesti nawaitu pertama adalah balik kampung Chabau, Asahan Melaka. Disebabkan saya cucu pertama yang comel dan manja (perasan lertu) dengan arwah atok Salim, pasti, bila hari ini hari terakhir sekolah, arwah atok call tanya, tak balik kampung ke? (hahaha tipu je) Mak yang tanya tak nak balik kampung? Mestilah jawapannya nak sebab banyak sangat aktiviti yang boleh dibuat di kampung seperti mandi sungai diam-diam (atok dgn nenek mestilah tak tahu kerja nakal ni) lepastu, main pondok-pondok kat kebun, main hujan siap berenang kat laman rumah arwah atok yang luas, main masak-masak dengan kuali dan kayu kat bawah rumah, mandi bersama-sama dengan makcik.. haishhh memang banyaklah aktiviti ala-ala power rangers ni.

Tambah-tambah lagi tiga makcik, di atas saya semua jarak setahun, dua dan tiga tahun saja. Semua perempuan lak tu. Lagi seronok. Itu belum lagi campur dua orang, mak itam dengan mak uda yang suka siap lawa-lawa lepastu pose sana sini keliling rumah, tangkap gambar ala model. hahahahaha itu belum lagi mandi bersama makngjang, acit dengan acun.... siap beratur belakang maknjang.. (maknanya selama ni kami mandi air bilasannya???) haishhhhh kena buli rupanya.... Itu belum lagi dibuli makitam, yang suka buat muka hantu takutkan saya malam-malam... Memang banyak memori cuti sekolah masa kecil dulu.

Lepas tu paling best, ikut arwah atok, isi minyak kereta je, haha kat Jasin atau ikut dia pergi hantar buah dari kebun ke kedai atau gerai cina kat Tangkak. Paling best, nak dekat raya, kalau cuti wajib balik kampung sebab nanti arwah atok belikan baju raya.... yeayyyyy



Cuma yang tak bestnya, bila adik nombor dua, si Shahril pernah sekali, berangan nak tinggal kampung juga. Ni gara-gara makitam yang pujuk dia. Anak buah kesayangan kononnya lebih-lebih lagi lelaki pastu comel (saja je bodek demi Aniq muhahaha)... Mak dengan ayah baru tinggalkan seratus meter, dah melalak bagai nak rak. Zaman tu mana ada telefom bimbit nak telefon suruh patah balik. Kirim salam sajalah kan... nasib ler kan, makitam ler tukang pujuknya ....

Tapi zaman moden, era globalisasi, teknologi canggih dan bermacam-macam lagi ni, keadaan dan suasana cuti di kampung berubah. Kalau dulu balik kampung, pagi-pagi bangun, tolong nenek sapu laman rumah, petang siram pokok bunga, sekarang tidak lagi. Apa yang saya nampak, semua adik-adik sepupu termasuk adik saya si Aien tu, sibuk dengan telefon, latop, ipad, iphone, DVD, Astro dan lain-lain lagi berunsur teknologi. Kadang-kadang benda-benda 'baru' ini mampu menghilangkan suasana kekampungan dan kadang-kadang boleh melenyapkan keindahan 'rasa' cuti sekolah sebenarnya.

Bukan salah mereka dan bukan salah teknologi. Mungkin itu antara perubahan tatkala dunia menghadapi cabaran global dan glokal. Kita tak tahu lagi lima ke sepuluh tahun akan datang! Mungkin keadaan semakin berubah dan mungkin, erti berkubang dalam sungai dan mengumpul tanah liat dari sungai pun anak-anak tak tahu. Risaukan! Sebagai ibu, sedaya upaya saya cuba mengamalkan sifat kekampungan kepada Aniq. balik kampung, mesti pijak tanah, buatlah apa yang dia nak buat ditemani atok kesayangan dia tu. Janji, lepas berkubang seharian, mandi dan sabun hehehe.... Tapi rumah kampung saya ada ayam je ;0

pix: by google

~~~ Oh ya, jangan satu hari nanti anak ayam dengan anak burung, anak kita tak dapat bezakan ye...~~~

Monday, 21 May 2012

Double M


Double M di sini bermaksud minggu ke minggu.... Hari ni genap 17 minggu dan memang sekejap bila masa berlalu. Supaya masa terus berlalu sampai tiba-tiba, 'Eh dah bersalin dah!' haaa camtu, kan best! hehe Apapun terima kasih Allah sebab kembalikan kecergasan diri dan hilangkan rasa loya, mual dan semua. Cuma penat dan malas itu menjadi kebiasaan untuk wanita mengandung. Haip!!! itu Doktor yang cakap bukan saya yang memandai jadi bijaksana.

Hmmm apapun dengan berjuta harapan dan doa, mommy berharap unborn baby sentiasa dilindungi Allah dari segala gangguan, penyakit dan apa saja yang berunsur negatif. Abang Aniq pun semakin memahami yang dirinya bakal menjadi abang dan selalu cium perut mommy hehe... Rasanya ler dia tahu, saja mentafsir sifat manja mengada Aniq Raheel yang suka cium adik dalam perut...

Untuk mommy, rasa malas masak, mandi memang dah jadi hobi tapi rasa nak makan kian berselera cuma ada ketika masih tidak mampu bau wap makanan, tumisan dan sebagainya. Masak hanya mampu dan larat pada hujung minggu saja dan hari-hari biasa ni, suruh daddy beli capathi ke, roti telur ke roti bom ke untuk santapan... wahhh sangat keindiaan anak dalam perut ni! Entah-entah keluar rupa Rani Mukherjee (jika girl) dan jika boy rupa hmmmm Shahid Kapoor lak la.. hahaha maaf tak terhingga sebab memang suka berangan-angan dan ia perlu untuk menambah senyuman di hati dan lagipun baik untuk kandungan ;)



~~~ Sentiasa menanti waktu terus berjalan berlari pecut dengan cepat ~~~

Tuesday, 15 May 2012

mommy jarum

alhamdulillah berjaya mencucuk jarum sepanjang 5cm ke hati, kepala dan badan anak buah yang serba salah untuk terima permohonan masuk UiTM, Dungun kerana beberapa sebab:-

1. Sebab kursus yang dia dapat pilihan ke-4 (jadi masih pilihan teratas kan maka bukan salah kursus itu haha) iaitu Kejuruteraan (Elektronik).
2. Sebab bingung kerana ibu dan ayahnya macam nak beri ke tak nak sebab jauh sangat.

Dua sebab yang tak munasabah itu sekiranya dijadikan sebagai 'alat' untuk dia tidak pergi, maka dia boleh dikategorikan mereka yang berada dalam golongan menolak rezeki Allah.

Selepas di tiupkan semangat, kata-kata rangsangan daripada saya, makcik, pakndak dan sedara-mara lain, akhirnya anak buah itu tadi menerima dengan hati terbuka termasuklah penerimaan ibu dan ayahnya yang akhirnya SETUJU.

Pada saya walaupun bukan pilihan pertama, tetapi sudah pasti sebab memperoleh pilihan ke-4 itu ada. Jadi kenalah pergi dengan semangat waja, hati terbuka, ikhlas, belajar bersungguh, curi seberapa banyak pengalaman di rantau orang dan pasti suatu hari, dia akan tahu akibat daripada sebab dia dapat pilihan ke-4 tadi.



~~~ Apapun doa kami dia terus berjaya dan berjaya sama seperti sepupu-sepupunya yang kini di menara gading ~~~

Wednesday, 9 May 2012

lovERain


Musim Love Rain, drama terbaru dari Korea. Kalau di channel 391 baru episode 5-6 tapi kalau nak lebih cepat, tonton saja di CrazyDrama, EpDrama dan mana-mana link yang menawarkan tontonan percuma. kisahnya adalah dua genarasi. Kisah cinta ibu dan ayah kepada Seo Jun (Jang Keun Suk) dan ibu Ha Na (Yoo Nah) pada zaman 70-an. Namun cinta mereka tidak kesampaian dan pada zaman moden pula, Seo Jun dan Ha Na bertemu lalu bercinta dan terputus di tengah jalan kerana pertemuan semula In Ha (ayah Seo Jun) dan Ha Nea (Ibu Ha Na) memekarkan kembali kisah cinta yang terputus.

Drama 20 episod ini pasti menempuhi klimaks yang menarik dan pergolakkan demi pergolakkan pasti berlaku dalam episod seterusnya... Sekarang saya sedang terus menghayati babak demi babak dalam episod 13 dan 14 yang baru dimuat turun di dua laman web berkenaan...

Menarik mengenai Love Rain adalah plot cerita yang melodrama dan romantik. Hujan memainkan peranan penting dalam drama ini. Dialog yang mudah dan adakalanya terbit kata-kata yang sangat puitis ditambah lagi OST yang sudah tentu membuat bibir anda sama-sama mahu menyanyikannya.

Nak tahu sebab apa, sebabnya pengarah dan penulis skrip untuk Love Rain adalah gabungan dua nama yang cukup popular, Yoon Suk Ho dan  Oh Soo Yun, yang pernah menghasilkan dua drama Korea paling hebat, Autumn In My Heart dan Winter Sonata... anda dapat agakkan bagaimana jalan cerita, mainan warna dan lokasi yang dipamerkan kan kan kan ? Hmmmm

Sedikit tentang lovERain:-

gambar-gambar menarik:

70-an

2012








Poster



Sinopsis:

"Love Rain" depicts a 1970's pure love and a love from the present day at the same time. It shows how the children of a previous ill-fated couple, who met in the 1970s, managed to meet and fall in love. Seo In Ha and Kim Yoon Hee, an art student and a shy beauty, met and fell in love with each other during college in the 1970s but unfortunately their love was fated to never be. Now in the present 21st century Korea, Seo In Ha's son, Seo Joon (a liberal photographer) meets and falls in with the daughter of Kim Yoon Hee, Jung Ha Na, a cheerful and energetic girl who's personality is different from her mother's. Will their love for each other keep them together or will they have to face the same fate as their parents?

Pelakon:

70s
2012

sumber: wikidrama