Posts

Showing posts from June, 2011

Suka Hati Saya

Image
16 Jun selesai kisah Nora Elena, drama adaptasi yang hebat selepas Kau Laksana Bulan :) Sedih sebab drama tu pendek sangat atau mungkin ada kesinambungannya? Menanti jika muncul DVD drama Nora Elena buat simpanan seperti Nur Kasih. Apapun seronok kisah akhirnya. Sama seperti novel happy ending. Cuma watak Yivonne tak mati pulak. Tak apalah, kot2 nak buat Nora Elena2, ada gak yang boleh disambungkan sebab part pertama ni pun dah 2.4 juta penonton...
Firasat saya berdialog sesama mereka, merungkaikan sesuatu yang mungkin pasti. Drama adaptasi kian mendapat tempat di hati penonton khususnya peminat novel. Mungkin ada yang menganggap picisan namun masih tersimpan penghayatan yang baik khususnya sudut-sudut positif cerita. Sebab itu sebagai penonton bukan hanya menonton tetapi membaca lakonan skrin layar itu sendiri dengan sebaik mungkin.
Apa yang tidak mustahilnya, populariti Aaron Aziz kini semakin melonjak. Hehehe mungkin bakal Bintang Paling Popular? Sama juga heroinnya, Siti Saleha.…

Akhirnya ...

Image
Menanti episod terakhir Nora Elena. Apa membuatkan saya kemaruk? Selain garapan skirp adaptasi longgar yang baik, penulis bijak mengolah semula dialog dalam bentuk dan langgam yang indah malah tertera kepuitisannya. Antara yang sering bermain di kepala akal ini:-


"Sepuluh tahun abang cari Nora. Nak tahu kenapa? Sebab abang sayangkan Nora. Abang cintakan Nora sangat-sangat dan abang tak nak pasal rahsia ini, abang kehilangan Nora buat selamanya."
"Sepatutnya awak beli hati saya dengan kejujuran bukan kekayaan."
"abang cubakan. This is I'm doing. Tapi abang silap. Silap sangat-sangat. Abang minta maaf Nora"


"Setiap orang yang bersalah berhak diberi peluang kedua"


"Kalau boleh saya nak jaga Nora sampai tua. sampai hujung nyawa saya" 


"Saya tak cintakan dia, buat apa saya nak jelouse. But yes, saya marah sebab dia buat maksiat depan mata saya"


"Rupanya Allah turunkan hujan untuk hadiahkan kita pelangi. Semoga rumahtangga kita …

Kisah adaptasi

Jelas memang jelas, sejak kembali bertaut dengan novel selepas hampir lima tahun hobi tu lenyap, dah macam orang gila dibuatnya. Mula membaca semula selepas tertonton drama Kau Laksana Bulan adaptasi daripada novel sama karya Aina Emir. Padahal dah episod 11 pun tapi entah kenapa jiwa tersangkut terus kat Firas Ali lakonan Zuk Huzaimy yang memang aktor kesukaan dan lakonan Ayu Raudhah yang menjadi watak Adrianna...

Haaaa meroyan seminggu sampai setiap kali sampai pejabat, terpaksa lupakan lunch sebab nak tonton kat youtube dari episod pertama. Memang tak puas tapi nak juga dan nasib baik ada siaran ulangan setiap Jumaat di 180. Bahagia... Eh, masih tak syok jadi beli pula novelnya dan baca, empat hari habis. Macam mana boleh habis sebegitu cepat walaupun si baby boy tu merengek sana sini? Hahaha sanggup tak keluar mana-mana weekend sebab nak spend time habiskan novel. Masak pun tak selama 3 weekend. hahahaha Padahal sebenarnya drama tu ulangan kan sebab tayangan perdananya pada 2010 t…

My BFF wedding

Image
Majlis perkahwinan Suraiya pada 21 Mei 2011... Suraiya sangat-sangat cantik.