Wednesday, 22 June 2011

Suka Hati Saya


16 Jun selesai kisah Nora Elena, drama adaptasi yang hebat selepas Kau Laksana Bulan :) Sedih sebab drama tu pendek sangat atau mungkin ada kesinambungannya? Menanti jika muncul DVD drama Nora Elena buat simpanan seperti Nur Kasih. Apapun seronok kisah akhirnya. Sama seperti novel happy ending. Cuma watak Yivonne tak mati pulak. Tak apalah, kot2 nak buat Nora Elena2, ada gak yang boleh disambungkan sebab part pertama ni pun dah 2.4 juta penonton...

Firasat saya berdialog sesama mereka, merungkaikan sesuatu yang mungkin pasti. Drama adaptasi kian mendapat tempat di hati penonton khususnya peminat novel. Mungkin ada yang menganggap picisan namun masih tersimpan penghayatan yang baik khususnya sudut-sudut positif cerita. Sebab itu sebagai penonton bukan hanya menonton tetapi membaca lakonan skrin layar itu sendiri dengan sebaik mungkin.

Apa yang tidak mustahilnya, populariti Aaron Aziz kini semakin melonjak. Hehehe mungkin bakal Bintang Paling Popular? Sama juga heroinnya, Siti Saleha. Apapun all the best. Oh ya, sudah juga meneliti kisah filem KL Gangster dan berbintang-bintang mahu diberi kepada Shamsul Yusuf. Bukan apa, pengisian cerita boleh tahan sebab tanpa wujudnya heroin, filem masih boleh jalan dengan baik. Menariknya garapan kisah ibu dan anak yang amat mendalam maksud tersiratnya. Ada pengajaran di situ.Sesiapa yang terbiasa menonton Kollywood atau Bollywood ia lebih kurang sama dengan KL Gangster yang mana, watak hero walaupun gangster dia masih mendaulatkan ibunya malah masih bertuankan Tuhannya. Hero bersifat antogonis yang puncanya kerana masyarakat yang sukar menerima taubat orang yang pernah melakukan kesalahan selain ada sebab tersendiri membuatkannya memilih jalan hitam.

Apapun saya kini berumah tangga dengan adaptasi Stanza Cinta. Mahu menanti Ombak Rindu dan mana-mana lagi drama dan filem adaptasi.

~~~Terkenang zaman belajar penulisan skrip khususnya subjek adaptasi~~~






image: google ;0





See full size image









Thursday, 16 June 2011

Akhirnya ...








Menanti episod terakhir Nora Elena. Apa membuatkan saya kemaruk? Selain garapan skirp adaptasi longgar yang baik, penulis bijak mengolah semula dialog dalam bentuk dan langgam yang indah malah tertera kepuitisannya. Antara yang sering bermain di kepala akal ini:-


"Sepuluh tahun abang cari Nora. Nak tahu kenapa? Sebab abang sayangkan Nora. Abang cintakan Nora sangat-sangat dan abang tak nak pasal rahsia ini, abang kehilangan Nora buat selamanya."
"Sepatutnya awak beli hati saya dengan kejujuran bukan kekayaan."
"abang cubakan. This is I'm doing. Tapi abang silap. Silap sangat-sangat. Abang minta maaf Nora"


"Setiap orang yang bersalah berhak diberi peluang kedua"


"Kalau boleh saya nak jaga Nora sampai tua. sampai hujung nyawa saya" 


"Saya tak cintakan dia, buat apa saya nak jelouse. But yes, saya marah sebab dia buat maksiat depan mata saya"


"Rupanya Allah turunkan hujan untuk hadiahkan kita pelangi. Semoga rumahtangga kita akan kekal indah macam warna-warna pelangi itu"




"Sepuluh tahun abang tunggu Nora. Pehatikan Nora..."


" I tak cintakan you ok dan I takkan pernah cintakan you"


"Must I silence you with a kiss"


"Abang tahu, macam mana pun Nora masih isteri abang so kena minta izin abang dulu"



“Macamana abang boleh dapat rantai ni..? 10 tahun lalu saya kehilangan rantai ni dalam satu peristiwa hitam” ……….  “ungkit???. jadi abang tahu lah pasal kejadian tu?”
“Maafkan abang nora.” “It was you wasn’t it, it was you… ” “I’m so sorry..” “Jadi betullah abang”

“Memang abang buat salah,,tapi abang menyesal tau tak. 10 tahun abang menyesal. tak boleh ke Nora beri abang peluang lagi? “  …… “NOra nak hina abang pun hina lah,… bagi lah abang peluang kedua untuk tebus kesalahan abang  “  …   
“bagilah abang tebus dengan kasih sayang abang pada nora “
kasih sayang kau tu kotor..!!…  tak boleh bersih..”




















Wednesday, 1 June 2011

Kisah adaptasi

Jelas memang jelas, sejak kembali bertaut dengan novel selepas hampir lima tahun hobi tu lenyap, dah macam orang gila dibuatnya. Mula membaca semula selepas tertonton drama Kau Laksana Bulan adaptasi daripada novel sama karya Aina Emir. Padahal dah episod 11 pun tapi entah kenapa jiwa tersangkut terus kat Firas Ali lakonan Zuk Huzaimy yang memang aktor kesukaan dan lakonan Ayu Raudhah yang menjadi watak Adrianna...

Haaaa meroyan seminggu sampai setiap kali sampai pejabat, terpaksa lupakan lunch sebab nak tonton kat youtube dari episod pertama. Memang tak puas tapi nak juga dan nasib baik ada siaran ulangan setiap Jumaat di 180. Bahagia... Eh, masih tak syok jadi beli pula novelnya dan baca, empat hari habis. Macam mana boleh habis sebegitu cepat walaupun si baby boy tu merengek sana sini? Hahaha sanggup tak keluar mana-mana weekend sebab nak spend time habiskan novel. Masak pun tak selama 3 weekend. hahahaha Padahal sebenarnya drama tu ulangan kan sebab tayangan perdananya pada 2010 tak silap. terlewat tapi sebab dah angau buat-buat lah macam drama baru.

Dah habis kisah Kau Laksana Bulan timbul pula Nora Elena. Mulanya memang tak pernah tahu sebab siaran jam 7 petang kot!! Macam mana nak berlari dari KL ke Seremban? hahaha apa lagi Youtube jadi mangsa. Pun sama macam Kau Laksana Bulan, tertonton episod pertama (kira selamat lah) sebab cuti masa tu. Terus meroyan lagi. Lepas tu sepupu tanya novel Kasih Yang Suci, suruh cari. Tanya kenapa? Katanya Nora Elina adaptasi daripada novel tu. Sekali lagi meroyan. Dapat novel, cakap kat sepupu beri aku baca dulu seminggu (hahaha muka 40 baru sejak Selasa mula membaca)

Bila start kerja, tak ada maknanya dapat tengok, jadi tonton la mana2 diopload dalam internet. Nak merangsang minda supaya lebih seronok mula membaca setiap sinopsis dalam blog  “u noe u luv me!” (terima kasih sangat-sangat di atas penulisan anda) !! sekarang dah demam cerita tu pulak yang dilakonkan Aaron Aziz untuk watah Seth Tan dan Siti Saleha bagi watak Nora Elena. Dan di masa akan datang mungkinkah Ombak Rindu mula bersarang di hati?

Kesimpulannya, adaptasi novel ke drama atau filem atau sebarang bentuk skrin layar memang menjadi kalau pemilihan pelakon, turutan skrip dan lakon layar berjaya dibuat. Disebabkan pernah belajar tentang ilmu adaptasi novel ke layar, saya tahu ia sebenarnya sangat susah dan sukar apatah lagi tidak semua yang ditulis dalam novel boleh diskrinkan dan ada babak-babak perlu ditokok tambah atau dibuang. Selain itu masa juga penting yang mana dalam novel tiada batasan waktu tetapi dalam drama atau filem mempunyai batasannya. Campur tolak cerita, iklan, montage dan sebagainya kira-kira hanya 40 minit saja diperlukan untuk meluahkan lakonan yang diadaptasi tadi.

Lebih kurang macam itulah gayanya. Apapun secara peribadi, pelakon perlu dipilih dengan baik bagi melakonkan watak dalam novel. Peranan mereka penting terutama membawa perwatakan yang sebelum ini hanya menjadi bayangan atau mimpi kepada pembaca. Jadi perlulah pilih pelakon yang memang berkarisma dan pilihan pelakon untuk dua drama ini memang terbaik. “Menjadi” sangat-sangat sampaikan yang sudah membaca novel banyak kali tetap mahu membaca banyak kali sebab bayangan dan mimpi mereka menjadi.

Sebagai contoh secara peribadi juga, Trilogi Cinta adaptasi daripada beberapa buah novel popular karya Shahrifah Abu Salem pada saya ada sedikit kegagalan sebab pilihan pelakon dan garapan yang tiba-tiba jadi kurang enak. Mungkin itu pada saya tidak pada orang lain. Mungkin juga sebab saya ‘kureng’ meminati lakonan Rosyam Nor sebab dah terlalu banyak membawa watak ‘mat cinta’ kot. hehehe Tak apalah, nanti saya cuba tonton lagi dengan lebih betul untuk mendapatkan ke’menarik’an kisah cinta yang mana tiga novel itu saya membacanya dulu.

Jadi, selalu-selalulah penggiat seni tanah air mengadaptasi novel ke drama dan sebenarnya di Barat kisah-kisah novel selalu dijadikan bahan adaptasi ke layar skrin. Kalau bukan novel cinta cubalah adaptasi novel Ramli Awang Mursyid ke? Novel falsafah karya Faisal Tehrani ke? huhuhu selamat berjuang.

~~~Juga meminati Filem dan Drama Lagenda Budak Setan karya Ahadiat Akashah~~~
   

My BFF wedding



Majlis perkahwinan Suraiya pada 21 Mei 2011... Suraiya sangat-sangat cantik.








H A T I